Φωτογράφος βάπτισης: Τι να προσέξω;

Φωτογράφος Βάπτισης | Elcocinerophoto.gr

Βάπτιση και φωτογραφίες: Πως να πάνε όλα καλά.

Ο φωτογραφος της βαπτισης και πως θα συνεργαστειτε καλυτερα μαζι του

Ήρθε λοιπόν η ώρα να πραγματοποιήσετε τη βάπτιση του παιδιού σας. Οι ετοιμασίες είναι πολλές. Μπουμπουνιέρες, προσκλητήρια, στολισμός, γλυκά ετοιμασίες…και φυσικά η επιλογή για το ποιος θα είναι ο φωτογράφος βάπτισης. Επειδή είναι πολλά τα ζευγάρια που έχω συναντήσει που δεν ξέρουν τι να αναζητήσουν και συνήθως προσφεύγουν σε εκείνον το… “φίλο που ασχολείται λίγο” (όλοι έχουμε έναν τέτοιο :-)) με αποτέλεσμα να υπάρχει παραπληροφόρηση και υπερβολή, στο κείμενο αυτό θα προσπαθήσω να γίνω εγώ αυτός ο…φίλος και να σας δώσω μερικές συμβουλές για το πως να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

Τι να προσέξετε πρώτα

φωτογράφηση βάπτισης θεσσαλονίκη | elcocinerophoto.gr

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε για να έχετε καλές φωτογραφίες από εκείνη την ημέρα είναι τη δική σας ψυχολογία. Να είστε σίγουρες (ναι, μιλάω στις μαμάδες, συνήθως οι μπαμπάδες είναι πιο χαλαροί) ότι το άγχος της προετοιμασίας ή η ανησυχία για το αν το μωράκι σας θα ταλαιπωρηθεί εκτός του ότι δε θα σας αφήσει να απολαύσετε μια όμορφη μέρα με τους δικούς σας ανθρώπους, αποτυπώνεται στις φωτογραφίες. Επίσης όλη αυτή η νευρικότητα μεταφέρεται στο μωράκι σας. Τα παιδάκια νιώθουν τον εκνευρισμό σας και δεν ξέρουν γιατί υπάρχει. Στη συνέχεια μεταφέρονται από αγκαλιά σε αγκαλιά γιατί πρέπει να φωτογραφηθούν, περνούν και την ταλαιπωρία του μυστηρίου οπότε…είναι ανήσυχα.
Για το δικό σας καλό αλλά και για το παιδί αποφασίστε ότι ήταν να ετοιμάσετε το κάνατε και πλέον ήρθε η ώρα να απολαύσετε μια ωραία μέρα με το παιδί σας. Χαμογελάστε του, ηρεμήστε το και όλα θα είναι καλά.

Πότε να πάω στην εκκλησία;

Όσο νωρίτερα μπορέσετε να είστε στην εκκλησία τόσο καλύτερα. Όχι μόνο εσείς αλλά και οι οικογένειες σας αλλά και αυτές των κουμπάρων σας. Αυτό γιατί το παιδάκι σας θα είναι ήρεμο και θα έχει την υπομονή να βγει φωτογραφίες. Στις βαπτίσεις που αναλαμβάνω πάντα ζητάω από τα ζευγάρια να έρθουν όσο νωρίτερα μπορούν. Βγάζουμε αναμνηστικές φωτογραφίες πριν τη βάπτιση όταν το μωρό είναι ήρεμο και χαμογελαστό. Μετά τη βάπτιση είναι κουρασμένα και πεινασμένα και συνήθως κοιμούνται, οπότε δε θέλουμε να τα ενοχλήσουμε. Εξασφαλίζουμε επομένως τις αναμνηστικές φωτογραφίες πριν τη βάπτιση και μετά από αυτήν πάμε με τα…νερά του παιδιού. Αν το μωράκι για παράδειγμα κοιμηθεί ή είναι ανήσυχο και κλαίει, έχουμε αυτό που θέλουμε από πριν οπότε δεν υπάρχει λόγος να το ταλαιπωρούμε, αν όχι, τέλεια, βγάζουμε κι άλλες φωτογραφίες!
Το όσο νωρίτερα πάντως δε σημαίνει ότι αμάν και ντε πρέπει να ξεσηκωθείτε και να σας φάει το άγχος αν δεν τα καταφέρετε. Γιατί έτσι μηδενίζετε όσα είπαμε πιο πάνω για τη ψυχολογία που πρέπει να έχετε. Το σημαντικότερο είναι να πάει καλά η μέρα για το παιδί και όχι να μην περιμένει ο φωτογράφος. Ο τελευταίος πρέπει να δείξει κατανόηση.
Όταν φτάσετε στην εκκλησία φροντίστε να δώσετε στο φωτογράφο το σταυρό, τη λαμπάδα και τα ρουχαλάκια του παιδιού για τις απαραίτητες φωτογραφίες και δώστε του λίγο χρόνο και για αυτές τις εικόνες.

Σημαντικό είναι επίσης να δώσετε στο φωτογράφο ορισμένες πληροφορίες για την οικογένεια σας. Αν κάποιος γονιός έχει φύγει για παράδειγμα. Έτσι δε θα χρειαστεί να αναζητά για φωτογραφίες κάποιον γονιό που δυστυχώς δε θα είναι εκεί. Επίσης αν έχετε αδέρφια ώστε να έχουν και αυτά φωτογραφίες ή αν τα αδέρφια σας για παράδειγμα είναι παντρεμένοι με έναν άλλον άνθρωπο ή όχι. Γιατί; Γιατί έχει τύχει σε βάπτιση μέλος της οικογένειας να είναι σε σχέση με μια κοπέλα αλλά στη συνέχεια χώρισαν όχι επειδή είναι κακό αλλά γιατί δεν είχαν διάθεση να συνεχίσουν για πάντα. Ναι, αλλά στις φωτογραφίες ήταν σε όλες μαζί. Ε, και όσο να ναι, ένα θέμα δημιουργείται…

Φωτογράφος Βάπτισης | Θεσσαλονίκη | elcocinerophoto.gr

Φωτογράφηση βάπτισης | Κόστος

Το πρώτο πράγμα που όλοι αναρωτιούνται είναι το κόστος της φωτογράφησης βάπτισης. Η απάντηση είναι πολύ απλή:

Το τελικό κόστος εξαρτάται από τις επιθυμίες σας.

Η βάπτιση ουσιαστικά χωρίζεται στη φωτογράφηση, στα άλμπουμ βάπτισης που θα προκύψουν και από το βίντεο. Ξεκινώντας από τα άλμπουμς συνήθως στις βαπτίσεις τα ζευγάρια παίρνουν ένα άλμπουμ 30×30 με 20 σαλόνια (που είναι μια καλή επιλογή και συνάμα η πιο οικονομική) και μετά μικρότερα άλμπουμς 20×20 με τον ίδιο αριθμό σαλονιών τα οποία δίνουν είτε στον κουμπάρο/α είτε στους γονείς τους. Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι αν ζητήσετε ένα άλμπουμ μεγαλύτερων διαστάσεων ή με περισσότερα σαλόνια ή κάνετε επιλογή για περισσότερα μικρά άλμπουμς για να καλύψετε γονείς και κουμπάρους, το τελικό κόστος αυξάνεται.

Επόμενο ζήτημα είναι το βίντεο. Συνήθως σας παρέχεται μια περίληψη της ημέρας και το πλήρες βίντεο της βάπτισης. Και εδώ ισχύει για το οικονομικό το ίδιο που είδαμε πιο πάνω. Εξαρτάται και πάλι από το τι θέλετε. Θέλετε να πάρετε Blu Ray με μενού, κεφάλαια, κινούμενες εικόνες κλπ; Είναι σαφώς πιο επαγγελματικό και ωραίο αλλά κοστίζει παραπάνω. Αν πάρετε το βίντεο σε ένα στικάκι που θα είναι plug and play το κόστος θα είναι μικρότερο.

Τέλος είναι η αμοιβή του φωτογράφου για τις υπηρεσίες του. Θα ήθελα να πω αρχικά το εξής (μισό να βάλω εδώ bold): Δεν έχω συναντήσει κανένα φωτογράφο που να μη θέλει να κάνει το καλύτερο για εσάς. Το λέω ειλικρινά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για ένα φωτογράφο από τη φράση “Οι φωτογραφίες ήταν πολύ καλές, είμαστε πολύ χαρούμενοι”. Το θέμα είναι αν μπορεί, αν δηλαδή έχει την απαραίτητη εμπειρία και τις γνώσεις, και φυσικά αν ταιριάζει σε εσάς. Για το πρώτο, είναι σαφές ότι ένας επαγγελματίας φωτογράφος με εμπειρία και ικανότητες είναι πιο ασφαλής σαν επιλογή. Όχι παιδιά, ο φίλος σας που έκανε πρόσφατα μαθήματα φωτογραφίας και αγόρασε το ίδιο πρόσφατα την πρώτη του κάμερα είναι ένας καλός άνθρωπος και τον αγαπάμε γιατί και αυτός με τη σειρά του αγαπάει τη φωτογραφία όπως εμείς. Στο μέλλον θα μπορεί να κάνει ότι και ένας επαγγελματίας φωτογράφος αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να σας βοηθήσει. Υπολείπεται σε εξοπλισμό και πάνω απ΄όλα σε γνώσεις. Άρα προτιμήστε έναν επαγγελματία φωτογράφο.
Τώρα, κάθε φωτογράφος κοστολογεί τον εαυτό του διαφορετικά. Αυτό βασίζεται βέβαια στην εμπειρία του και τις ικανότητες του. Αν επιλέξετε κάποιον με λιγότερη εμπειρία για τη φωτογράφηση της βάπτισης σας, θα πρέπει να καταλάβετε και εσείς με τη σειρά σας ότι ναι μεν θα δώσετε λιγότερα χρήματα αλλά ταυτόχρονα κάνετε ένα συμβιβασμό και ενδεχομένως να μην πάρετε τελικά το αποτέλεσμα που ίσως να περιμένατε ή που είχατε δει αλλού. Και δε θα φταίει ο φωτογράφος, αυτός θα έχει κάνει το καλύτερο που μπορεί. Επίσης θα πρέπει να δείτε αν ταιριάζετε. Πρώτα απ’ όλα σαν άνθρωποι αλλά και αν το στίλ του, κάθε φωτογράφος έχει ένα στιλ, ταιριάζει με το δικό σας. Σε κάθε περίπτωση επομένως αναζητήστε να δείτε δείγματα δουλειάς του. Έτσι θα καταλάβετε αν είναι έμπειρος ή όχι και αν το στιλ του ταιριάζει με το δικό σας.
Επίσης, ο φωτογράφος βάπτισης που θα επιλέξετε πέραν των δικών του αρμοδιοτήτων αναλαμβάνει να συνεννοηθεί και για το βίντεο της βάπτισης αλλά και για τα άλμπουμς. Όλα αυτά ανεβάζουν το τελικό κόστος. Έχω ακούσει πολλές φορές να μου λένε “μα και εσείς οι φωτογράφοι ζητάτε πολλά” χωρίς να γίνεται για κάποιο λόγο κατανοητό ότι δεν…τσεπώνει τα πάντα αυτός. Επίσης εμείς δεν τελειώνουμε μόλις τελειώσει και η βάπτιση. Είναι και αυτή η άτιμη η επεξεργασία. Αυτή είναι μέρος της δουλειάς μας, αλλά δεν είστε εκεί να δείτε πόσο χρόνο απαιτεί. Επομένως δεν πατάμε απλώς ένα κουμπί. Επεξεργαζόμαστε το υλικό σας συνεννοούμαστε με τον εικονολήπτη και το μοντέρ, τρέχουμε για τα άλμπουμς και άλλα.

Καλό είναι να ζητήσετε από το φωτογράφο να σας δώσει αναλυτικά πόσο κοστίζει το κάθε τι, τι περιλαμβάνει κλπ Πάντα όταν συζητάω με ζευγάρια κάνω μια μικρή, ξεκάθαρη και όχι κουραστική ανάλυση του πόσο κοστίζει κάθε τι που ζητούν και πάντα τους στέλνω με email αναλυτικά τι συζητήσαμε προκειμένου να είναι πάντα εκεί και να θυμούνται τι επέλεξαν και πόσο αυτό κοστίζει.

Άρα, πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση φωτογράφου καλό θα ήταν να αποφασίσετε τι θέλετε εσείς να κάνετε. Θα δώσετε άλμπουμς στον κουμπάρο/ους; Θα δώσετε άλμπουμς στους γονείς σας; Το βίντεο σε τι μορφή το θέλετε; Έτσι και το φωτογράφο θα βοηθήσετε και τους εαυτούς σας.

Ελπίζω όλες αυτές οι πληροφορίες να σας βοήθησαν. Να θυμάστε ότι το παν είναι να απολαύσετε την ημέρα χωρίς άγχος!

* Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για εμένα και να συζητήσουμε για τη δική σας βάπτιση, μη διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία μαζί μου πατώντας εδώ!

+There are no comments

Add yours